skip to Main Content

Indicele economiei și societății digitale (DESI) 2021

Recent a fost publicat, “Indicele economiei și societății digitale” (DESI), un raport anual realizat de Comisia Europeană care monitorizează progresul statelor membre UE în domeniul digital. Acest raport include profilul țărilor, care le ajută să identifice domeniile de acțiune prioritare în cele patru zone de politică principale:

  • Capitalul uman
  • Conectivitate
  • Integrarea tehnologiei digitale
  • Servicii publice digitale

În Desi 2021, România se situează pe locul 27 din cele 27 de state membre ale UE. 

În ceea ce privește capitalul uman, România se situează cu mult sub media UE. Deși dispunem de un număr mare de absolvenți în domeniul TIC, deficitul de specialiști TIC limitează capacitatea țării de a inova și de a profita de avantajele transformării digitale. Mai puțin de o treime dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au competențe digitale cel puțin de bază (56 % la nivelul UE în ansamblu), în timp ce 35 % au competențe cel puțin de bază în materie de software (media UE: 58 %). Numai 10 % dintre persoane au competențe digitale peste nivelul de bază.  

În ceea ce privește serviciile publice digitale, România se clasează pe ultimul loc referitor la indicatorii cheie, cum ar fi serviciile publice digitale pentru cetățeni și întreprinderi, utilizatorii de servicii de e-guvernare și formularele precompletate.

Nici la capitolul conectivitate nu stăm prea bine: România se situează pe locul 10. În 2020, am îmbunătățit rezultatele în ceea ce privește acoperirea, dar am stagnat în ceea ce privește utilizarea generală. Decalajul digital dintre zonele urbane și cele rurale a scăzut în ceea ce privește acoperirea indicatorul de acoperire a rețelelor de foarte mare capacitate fixe (VHCN).

Pentru integrarea tehnologiei digitale în activitățile întreprinderilor, România se situează pe locul 25 în UE. Doar 33 % dintre IMM-uri au cel puțin un nivel de bază de intensitate digitală, în comparație cu media UE de 60 %. În ceea ce privește securitatea cibernetică, nu utilizăm încă un sistem de certificare pentru achizițiile publice sau reglementări tehnice la nivel național.

Întreprinderile din țară nu profită pe deplin de tehnologiile digitale avansate și au, în general, un punctaj mai mic decât media UE. Prin urmare, trebuie să încurajăm și să promovăm digitalizarea întreprinderilor și instituțiilor.

Pentru sectorul servicilor publice digitale, România se situează pe ultimul loc, cu mult sub media UE. Doar 16 % dintre utilizatorii români interacționează activ cu serviciile de e-guvernare, în comparație cu media UE de 64 %. Iar  în ceea ce privește indicatorul pentru formularele precompletate, punctajul de 6 al României este cu mult sub media UE de 63 %.

În acest sens, Regista vine în ajutorul contribuabililor dispunând de funcționalitatea precompletării automate a datelor personale. Astfel solicitările și plățile către instituție se vor efectua într-un timp mult mai scurt. Toate aceste informații sunt salvate direct în contul cetățeanului.

Rapoartele DESI analizează performanța statelor membre UE, identifică provocările cheie și prezintă inițiative de politică digitală în funcție de țară. Având în vedere amploarea și importanța facilității pentru digitalizare este nevoie de o soluție completă pentru rezolvarea problemei.

În acest context, pentru a veni în sprijinul instituțiilor, Regista susține activ digitalizarea, reducerea birocraţiei şi facilitarea comunicării dintre cetăţean şi instituţiile publice. 

Regista a contribuit la eficientizarea și digitalizarea activității interne din peste 750 de instituţii publice şi companii din toate judeţele ţării. În ultimul an interacțiunea utilizatorilor cu platforma a crescut semnificativ, înregistrând un total de peste 15.000 de conturi create de cetățeni. Astfel, un procent de 75% din utilizatorii platformei au depus solicitări pentru diverse acțiuni – ca de exemplu depuneri de formulare online, trimiterea de sesizări, efectuarea de programări.

Pentru a gestiona cât mai eficient serviciile publice în cele peste 750 de instituții unde Regista este prezentă, ajutăm la educarea continuă a peste 15.000 de funcționari publici, prin instruiri inițiale și suport tehnic asigurat constant pe durata colaborării.

Regista încurajează persoanele din conducere să adopte soluții digitale pentru a eficientiza munca depusă de funcționarii publici. Aplicația noastră vine cu soluții pentru o digitalizare rapidă a instituțiilor și pentru facilitarea comunicării dintre cetățeni și funcționari.

Back To Top