skip to Main Content

Studiu de caz: Tu decizi pentru Întorsura Buzăului! Proiect Bugetare participativă 2022

Întorsura Buzăului este un oraș în județul Covasna, Transilvania, România. Are o populație de 9.456 de locuitori. Orașul Întorsura Buzăului este așezat în partea sudică a județului Covasna, la granița cu județul Brașov (6 km) pe drumul național 10 care leagă Brașovul de Buzău. 

În luna iunie 2022, Primăria Întorsura Buzăului a decis să încurajeze cetățenii să se implice în definirea priorităților și a obiectivelor de investiții din bugetul local. Astfel, au ales să implementeze programul dedicat comunității locale Tu decizi pentru Întorsura Buzăului!”. Locuitorii orașului și-au exprimat votul pentru proiectele preferate din cadrul procesului de Bugetare participativă 2022.

Bugetarea participativă este o acțiune derulată de instituții, prin care opiniile și iniţiativele comunităţii sunt relatate și expuse printr-un proces de colectare și selecție de proiecte ce urmează a fi supuse votului. Ideile comunității sunt transmise deschis și transparent, astfel fiind evidențiate deciziile privind priorităţile de investire a banilor din bugetul local.

     1. Provocări și obiective

Orașul Întorsura Buzăului are o populație de 9.456 de locuitori. Astfel, digitalizarea serviciilor publice era un pas firesc și absolut necesar în bună relaționare cu cetățenii. Primăria a făcut astfel demersurile necesare pentru a identifica nu doar nevoile, ci și așteptările locuitorilor. Așa a fost identificată nevoia creării unei strategii pentru a eficientiza comunicarea cu cetățenii și pentru a asigura că mesajele Primăriei Întorsura Buzăului ajung corect la un număr cât mai mare de oameni. Pe lista obiectivelor a fost adăugată și implementarea procesului de Bugetare participativă.

     2. Cum a ajutat Regista comunitatea din Întorsura Buzăului

Conducerea primăriei a luat decizia, prin intermediul aplicației Regista, să furnizeze online comunității formularul de vot din cadrul proiectului “Tu decizi pentru Întorsura Buzăului!”. Astfel, proiectul ales prin vot de întorsureni va fi inclus în bugetul local și implementat de primărie.

Prin intermediul modulului Formulare electronice cetățenii au putut contribui la luarea deciziilor și generarea soluţiilor pentru comunitate. Scopul formularului de vot este de a implica locuitorii în dialogul privind formarea locului în care trăiesc, de a arăta oamenilor care sunt posibilităţile localităţii şi modul în care pot contribui la formarea acesteia, precum şi de a învăţa primăria cum să asculte cetăţenii şi cum să comunice în mod eficient şi constructiv cu ei.

     3. Impactul formularului de vot asupra comunității

Implementarea formularului de vot a permis cetățenilor să se implice simplu și eficient în luarea deciziilor privind dezvoltarea orașului lor.  Etapa de vot s-a desfășura exclusiv online, pe portalul e-Guvernare Regista în perioada 21 iunie – 26 iunie 2022. Completarea formularului online a ajutat atât funcționarii, cât și cetățenii în evaluarea rapidă a votului și a soluționării lui într-un timp foarte scurt.

Pentru a putea vota a fost necesar crearea unui cont pe platforma Regista sau doar autentificarea în platformă, dacă votantul avea deja un cont creat. Aceasta măsură a sporit siguranța datelor cetățenilor, dar a și validat identitatea lor. Pentru a certifica calitatea voturilor este important să cunoaștem garanția siguranței documentelor înregistrate. Iar Regista oferă garanția siguranței prin dezvoltarea unei strategii de protecție completă a informațiilor deținute.

Pentru a ajuta la realizarea obiectivului de vot, Administrația publică a comunicat clar și constant toate informațiile despre proiecte pe pagina oficială de Facebook. O astfel de strategie a adus o serie de avantaje importante: cetățenii au avut acces rapid la informație, alături de vizualuri sugestive; mesajul a ajuns la un număr cât mai mare de cetățeni; transparentizarea activităților din cadrul primăriei a contribuit la creșterea încrederii cetățenilor în instituția publică.

Primăria a pus la dispoziția cetățenilor spre votare 4 proiecte fiecare primind un număr diferit de voturi, respectiv:

  • Mișcare și sport pentru toată Întorsura – 125 voturi
  • Traseu ciclistic montan ”Întorsura bike trip” – 51 voturi
  • Vântule deschide-mi o carte – 38 voturi 
  • Teqball-ul noul sport – 4 voturi

Proiectul câștigător a primit buget disponibil de 50.000 de lei, iar acesta a fost etichetat cu logo-ul „TU DECIZI PENTRU ÎNTORSURA BUZĂULUI!”.

În concluzie, utilizarea formularelor de vot Regista reprezintă o schimbare digitală eficientă pentru cetățeni, care pot interacționa online mult mai ușor cu primăria. Votul a contribuit eficient la comunicarea dintre primărie și cetățeni, astfel aceștia au fost ascultați, înţeleși şi au văzut că părerea lor chiar contează.

Back To Top